Tracker

WETTELIJKE PASSERINGEN van NEIGEM anno 1670


Jan Vanden Abbeelen als momboir van de weeskinderen van wijlen Adriaen Vanden Abbeelen in zijn leven Baljuw van Wedergrate en van Meerbeke neffens Ninove dat :

Franchois Philippe de la Pierre , Baron van Boizies en van LvW. en heere van Meerbeke en dit om de " menigvuldige en getrouwe diensten van Sr. Adriaen Vanden Abbeele tonsewaerts gedaen "

heeft de baillage ( het baljuwschap ) van Wedergrate en Meerbeke aan diens zoon en dit in opvolging van zijn vader en dit op dezelfde condities als ze tevoren gedaan werden door Sr. Philip Dhanins synen predecesseur en gaat van Adriaen naar syn soon " , deze zoon zal baljuw worden " als hy ghecomen tot bequamen ouderdom "

Aldus gedaen op " het casteel neffens Neygen " en getekend door Jacques De Smet en heeft Jan Vanden Abbeelen gepresenteert Pieter Vanden Abbeelen minderjarige en deze " geconstitueert tot de baillage "

En gedurende de minderjarigheid van Pieter Vanden Abbeelen zal het baljuwschap waargenomen worden door Frans Vanden Abbeelen " als bediender "

Present : Christoffel De Ro burgemeester , Joos Pleck en Joos Lippens schepenen van LvW.

Gedaan circa 1670

Redactie :  Adriaen Vanden Abbeelen x Christina De Dijn


16.01.1670 : Voor Gillis De Baise openbaar notaris tot Geraardsbergen hebben :    

Adriaen Herremans fs. Jacob x Adriana Van Boterdael fa. Pauwels verkopen aan Jaspar Herremans hun zoon alsnog ongehuwd :

een behuysde stede te Neygen
- oost tegen de plaetse
- west sheeren strate
- eenen eynde suyt de Meulenbeke

groot 3 lijnen

en belast met rente van 6 guldens sjaers aen den Armen van Neigem en met rente van 3,5 pond parisis aan de Heere Baron van LvW

De verkopers behouden hun tocht zo lang ze leven ( " hun leven lanck gedurende " )

Present : Jan Van Varenberch meier , Christoffel De Ro burgemeester en Peeter Sovijn schepenen


13.03.1670 : Pieter Van Emden x Anna De Coene verkopen aan Mr. Jan Gillis x Cathelyne Backaert uyt hoofde van Jan De Coene en Anna Swinnen vader en moeder van de voorste verkoopster

1) 232 roeden lant in de prochie van Neygen op Doosteycken

2) 1/2 dw. in de selve prochie , geen verdere vermelding in de tekst , red.

en dit voor de somme van 14 pond groote vlaems

Present : Jan Van Vaerenberch meier , Christoffel De Ro burgemeester , Jan Van Heze schepenen